Miten EU-hankkeilla voidaan vastata ilmastotavoitteisiin?

Laivaliikenne tuottaakin suuren määrän päästöjä, joilla on merkitystä niin meren tilaan kuin ilmastoon.
Jos EU:n tavoite on tulevaisuudessa olla hiilineutraali manner, laivojen ympäristövaikutukseen tulee kiinnittää huomiota. Meriteollisuudelta tämä vaatii myös esimerkiksi suuria investointeja uusiutuviin energialähteisiin ja digitaalisten teknologioiden käyttöön ottoon.
- Meriteollisuus on historiallisesti ollut hieman konservatiivinen muutosten suhteen, mutta tässäkin on tapahtunut ilahduttava muutos ja monet teknologiat ja kyberfysikaaliset ratkaisut ovat jo meriteollisuudessa arkipäivää, kuvaa Milla Harju, joka toimii projektipäällikkönä ECOPRODIGI-hankkeessa.
Monet EU-rahoitteiset projektit Itämeren alueella kehittävät konkreettisia ratkaisuja, joilla vastata esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Niihin kuuluu myös ECOPRODIGI, joka parantaa laivojen ekotehokkuutta digitaalisilla ratkaisuilla. Ratkaisuilla on mahdollista sekä leikata päästöjä että säästää taloudellisissa kustannuksissa. Projektia rahoittaa Interreg Itämeren alueen ohjelma, joka on osa EU:n rakennerahastoja.
Harju tuo esille, kuinka projektissa tehdyt pilotit ovat osoittaneet, että digitalisaation avulla voidaan esimerkiksi saavuttaa säästöjä polttoaineen ja materiaalin kulutuksessa sekä operatiivisissa kustannuksissa, vähentää päästöjä ja saada resurssit mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön.
ECOPRODIGI-hankkeessa on myös havaittu, että ympäristöystävällisten ratkaisujen onnistumisen kannalta koulutuksella on suuri merkitys:
-On tärkeää, että he jotka ovat laivoilla ja satamissa päivittäin tekemissä uusien menetelmien kanssa, ovat mukana muutoksessa. Lisäksi on välttämätöntä kouluttaa merenkävijät käyttämään uutta teknologiaa, jotta se ei tunnu liian monimutkaiselta tai turhauttavalta, Harju kertoo.
Hankkeessa ainutlaatuista on sen partnerikokoonpano: mukana on paljon yrityksiä, jolloin projektissa kehitetyt menetelmät vastaavat meriteollisuuden toimijoiden tarpeita ja ne voidaan ottaa heti käyttöön.
Hanke onkin hyvä esimerkki siitä, kuinka EU-rahoitteisilla hankkeilla Itämeren alueella on tärkeä rooli EU:n ilmastopolitiikan tavoitteiden toteutumisessa.