EU-lippuja_banner

Miapetra Kumpula-Natri vaikuttaa Euroopan parlamentissa

Miten europarlamentaarikko vaikuttaa EU:n ilmastopolitiikkaan?

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suomella on tällä hetkellä 14 edustajaa, eli meppiä Euroopan parlamentissa. Vaaleilla valitut mepit edustavat EU-kansalaisia ja heillä on tärkeä rooli lainsäädännössä. Mepit kuuluvat erilaisiin valiokuntiin, jotka keskittyvät esimerkiksi budjettiin, työllisyyteen, maatalouteen tai kulttuuriin. Valiokunnasta riippumatta tuskin yksikään meppi voi silti välttyä ilmastokysymyksiltä, sillä ilmastonmuutoksen kiihtyvä tahti vaatii toimia.

Vuoden 2019 lopulla esitelty EU:n vihreän kehityksen ohjelma (Green Deal) ja tavoitteet hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä tuovat ilmastokysymykset tärkeäksi osaksi meppien työtä.

Miten mepit sitten käytännössä vaikuttavat ilmastoasioihin ja tekevät ilmastopolitiikkaa? Kysyimme aiheesta europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrilta, joka vaikuttaa energia-, teollisuus- ja tutkimusvaliokunnassa.

-Ilmasto on kaiken kattava politiikka, Kumpula-Natri kertoo.

Energiavaliokunnassa on esillä muun muassa uusiutuvan energian kysymykset.

EU-lainsäädäntö on merkittävä keino vaikuttaa ilmastoon, sillä siten esimerkiksi teollisuutta ja kulutusta voidaan ohjata toimimaan ilmaston kannalta kestävällä tavalla.

Euroopan unionissa komissio tekee lakiehdotukset, joita parlamentti sitten arvioi, kommentoi ja antaa muutosehdotuksia.

Haastatteluviikolla kesäkuun alussa Kumpula-Natri työskentelikin parhaillaan ilmastolain parissa. Ilmastolain myötä ensimmäistä kertaa asetetaan liukuma siihen, miten päästöjä tulisi vähentää, jotta tavoite hiilineutraalista Euroopasta saavutetaan 2050.

-Tein esimerkiksi muutosesityksiä, joilla pyrin parantamaan sitä, että hiilidioksidipitoisuudet huomioidaan myös materiaaleissa ja kierrätystä tehtäisiin enemmän.

Muutosesityksiä tehdessään Kumpula-Natri hyödyntää paljon suomalaista osaamista ja on kiinnostunut kuulemaan yritysten innovaatioista.

Koska eri mailla on erilaiset lähtökohdat ilmastotavoitteisiin vastaamisessa, on tärkeää auttaa esimerkiksi hiilikaivoksista riippuvaisia alueita, jotta ne löytävät vaihtoehtoisia keinoja talouden ylläpitämiseksi.  

Tärkeä osa mepin työtä on myös tiedottaa kansalaisille esimerkiksi EU:n mahdollisuuksista vaikuttaa globaaleihin kysymyksiin.

-Emme usein tule arjessa ajatelleeksi, kuinka merkittävä talousalue EU on. Jos EU vaatii esimerkiksi päästöttömiä autoja, vaatimusta kannattaa noudattaa, jos haluaa hyötyä EU:n markkinoista. EU:lla on näin myös mahdollisuus esimerkin voimalla vaikuttaa ilmastokysymyksiin globaalisti.