Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Uudenlaisia uhkia Itämeren alueella
Pulloposti 38
Teija Tiilikainen Johtaja
Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus
EU on
toistuvasti kiristänyt Valko-Venäjälle asettamiaan pakotteita maassa viime
kesänä järjestettyjen presidentinvaalien jälkeen. Vaalit todettiin
vilpillisiksi ja niiden jälkeen presidentti Lukashenkan hallinto kohdisti
oppositioon väkivaltaa ja syyllistyi muihin ihmisoikeusloukkauksiin. Pakotteita
kiristettiin, kun Valko-Venäjä kuluvan vuoden toukokuussa pakotti Ryanairin
lentokoneen laskeutumaan Minskiin pidättääkseen sen kyydissä olleen
oppositiojohtajan.
Keväällä Valko-Venäjä ryhtyi masinoimaan laitonta maahanmuuttoa EU-alueelle vastatoimena unionin pakotteille. Väkeä houkutellaan erityisesti Irakista ja Syyriasta, eikä rajojen ylittämistä EU-alueelle estetä. Liettuan lisäksi kohteina ovat olleet myös Latvia ja Puola. Turvapaikanhakijoiden määrät ovat niissä kasvaneet moninkertaisiksi aiempiin vuosiin verrattuina.
Hädänalaisten ihmisten käyttäminen autoritääristen valtioiden politiikan välineenä on Valko-Venäjän toiminnan myötä rantautunut myös Itämeren piiriin. Sen tarkoituksena on horjuttaa kohdemaiden poliittista vakautta ja lietsoa vastakkainasetteluja maan sisällä. Maahanmuutto jakaa tunnetusti mielipiteitä ympäri Eurooppaa ja hallitsematon maahanmuutto luo painetta kohdemaan hallitusta ja sen toimintakykyä kohtaan.
Lukashenkan tähtäimessä on myös koko EU. Kasvavat pakolaismäärät tuovat unionissa mieliin vuoden 2015 kaoottisen tilanteen, joka loi suurta eripuraa myös unionin jäsenvaltioiden välille. Niiden välille palautettiin sisärajatarkastuksia ja koko unionin kulmakivenä toimivaa ihmisten vapaata liikkuvuutta rajoitettiin. Valko-Venäjän toimet muistuttavat EU:ta ikävällä tavalla siitä, etteivät sen yritykset yhteisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan luomiseksi ole vieläkään ole tuottaneet toivottua tulosta. EU on laittoman maahanmuuton suhteen haavoittuva ja se tiedostetaan. Toki haavoittuvia ovat myös ne hädänalaiset ihmiset, joita tätä välinettä hyödyntävä valtio käyttää hyväkseen. Ilmiöön liittyy myös puhtaasti rikollista toimintaa.
Laittoman maahanmuuton käyttö painostusvälineenä on esimerkki hybridiuhkiksi kutsuttujen uhkien välinevalikoimasta. Ne toimivat laillisen ja laittoman välimaastossa – ja usein lakia ja kansainvälistä oikeutta välineenä käyttäen kuten tässä tapauksessa. Välineenä on turvapaikan hakijan oikeus päästä esittämään hakemuksensa kohdemaan viranomaisille. On selvää, etteivät Valko-Venäjän tarkoitusperät ole tämän kansainvälisoikeudellisen normin hengen mukaiset. Hybridiuhkien toimintalogiikka perustuu vastatoimien välttämiseen ja kohdevaltioiden haavoittuvuuksien hyväksikäyttöön. EU-maiden keskinäinen epäyhtenäisyys maahanmuuttoasioissa ja yhteisen turvapaikkapolitiikan keskentekoisuus ovat tällainen haavoittuvuus. Vastatoimena unioni voi vain asettaa lisää pakotteita. Lukashenka onkin jo muistuttanut, että tästä seuraa vain pakolaisvirtojen kiihtyminen.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö