Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Ukrainan sisäisen turvallisuuden reformi – osa isompaa kokonaisuutta
Pulloposti 51
Antti Hartikainen
Siviilikriisinhallintaoperaation päällikkö
EUAM Ukraina
Ukrainan reformien
vauhtia kritisoidaan usein melko äänekkäästi, eikä toki aiheetta. Monet
keskeiset ongelmat ovat edelleen ratkaisematta ja monet tulokset ristiriitaisia.
On kuitenkin otettava huomioon kuinka suuresta ja monimutkaisesta
kokonaisuudesta Ukrainan kokoisen maan uudistamisessa on kysymys. Sisäisen
turvallisuuden reformi ei etene omassa siilossaan, vaan se on merkittävästi
riippuvainen erityisesti oikeusjärjestelmän reformin edistymisestä. On
valitettavaa, että erinomaisenkin reformihankkeen lopputulos on usein vesittynyt
viimeistään erittäin korruptoituneeksi arvioidussa oikeuslaitoksessa. Arvioni
mukaan Ukrainan olosuhteissa ehkä liiankin autonomiseksi kehitetyn oikeuslaitoksen
uudistamisessa saadaan vihdoinkin aikaan merkittävää edistymistä. Uudistaminen on
toki edelleen ongelmallista. Oikeuslaitoksen sisäinen vastustus on kovaa, mutta
valtionjohto erittäin määrätietoinen. Askel askeleelta on menty eteenpäin, valitettavasti
sekaan on mahtunut taka-askeliakin.
Sisäisen turvallisuuden uudistaminen linkittyy luonnollisesti valtionhallinnon uudistamishankkeisiin ja erityisesti ajankohtaiseen korruptionvastaiseen taisteluun. Kansainvälisellä tuella on perustettu mm. seuraavat korruptiota torjuvat instituutiot: ennaltaehkäisyn virasto, korruptionvastaisen toiminnan virasto, osana valtakunnansyyttäjän virastoa toimiva erikoissyyttäjän toimisto ja itsenäinen korruptioon erikoistunut tuomioistuin. Valitettavasti instituutioiden toiminta on merkittäviltä osin ollut ensisijaisesti perustuslakituomioistuimen tulkintojen vuoksi reilun viimeisen vuoden ajan myllerryksessä. Lainsäädännön nopea uudistuminen on edesauttanut tilanteen normalisoitumista ja virastojen toimintakyky on pääosin palautunut. Myös virastojen johtajien valinnoista muodostunut hämmästyttävä ja pitkäksi venähtänyt performanssi näyttäisi pian saavan asianmukaisen lopun.
Ukrainan sekä sisä- että ulkopoliittinen toimintaympäristö on kompleksinen. Sisäpoliitikassa Presidentti Zelenskyin valinta keväällä 2019 ja saman syksyn parlamenttivaalit, joissa presidentin kansan palvelija -puolue saavutti enemmistön parlamentissa, merkitsi merkittävää positiivista vaihetta Ukrainan historiassa. Alettiin puhua niin sanotusta reformien turbo-vaiheesta. Monta isoa päätöstä on saatu aikaan, kuten muun muassa maareformi ja valtionhallinnon desentralisaatio. On valitettavaa, että presidentin erityisestä aktiivisuudesta huolimatta Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisussa ei ole edistytty. On todennäköistä, että Venäjän asenteen ja lännen kanssa tulehtuneiden välien johdosta edistystä ei ole odotettavissa lähitulevaisuudessakaan.
Venäjän joukkojen keskittäminen keväästä 2021 alkaen Ukrainan itä- ja pohjoisrajojen tuntumaan sekä Krimin niemimaalle on aiheuttanut huolta Venäjän aikeista. Ukrainalaiset suhtautuvat tilanteeseen yllättävän rauhallisesti, joskin ovat varautuneet uhkaan erittäin hyvin. Maan puolustuskyky sekä –tahto ja kansallistunne ovat vahvistuneet merkittävästi vuodesta 2014. NATO ja länsimaat ovat Ukrainan tukena. Tällä kertaa Venäjä ei pääse yllättämään. Ukrainan luottamus kykyyn torjua mahdollinen Venäjän aggressio on vahva ja resilienssi hyvällä tolalla.
Valko-Venäjän kautta erityisesti Puolaan ja Liettuaan suunnattu turvapaikanhakijoita aseina käyttävä hybridioperaatio otettiin erittäin vakavasti Ukrainassa. Valko-Venäjän vastaisen reilun 1000 kilometrin rajan valvontaa vahvistettiin perustamalla sisäisen turvallisuuden viranomaisten erityisoperaatio, johon komennettiin mm. noin 8500 rajavartijaa, poliisia ja kansalliskaartilaista. Ukrainalla on kyky, halu ja resurssit vastata erilaisiin turvallisuusuhkiin.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Ukrainan sisäisen turvallisuuden reformia tehdään monella tapaa vaativissa olosuhteissa. Lisäksi taloudellisia resursseja on melko niukasti ja valitettavasti niistä merkittävä osa kuluu käynnissä olevien kriisien hallintaan. Kaikesta huolimatta uudistamistyö etenee. Kauan odotettu turvallisuuspalvelun reformi on käynnistymässä. Turvallisuuspalvelusta kehitetään moderni vastatiedusteluun keskittyvä viranomainen. Perusteilla oleva taloudellisen turvallisuuden virasto ottaa turvallisuuspalvelulta talousrikosten tutkintatehtävät. Digitalisaatio on vahvasti Ukrainan hallituksen ohjelmassa ja etenee hyvin sisäministeriön hallinnonalalla. Ukrainassa on jo nykyään käytössä digitaalinen passi, henkilökortti ja ajokortti. Kansalaisten luottamus on viranomaistoiminnan paras mittari. Luottamus sisäisen turvallisuuden viranomaisiin on pikkuhiljaa parantunut, mutta paljon on vielä parannettavaa ennen kuin päästään Suomen viranomaisten tasolle. Joka tapauksessa työ luottamuksen parantamiseksi jatkuu.
Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö