Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Ukraina tarvitsee tukeamme vielä pitkään
Pulloposti 14
Pauliina Eskola
Kansainvälisten asioiden johtaja, yksikön päällikkö
Pelastusosasto
Sisäministeriö
Venäjä aloitti massiivisen ja brutaalin hyökkäyksensä
Ukrainaan helmikuun 24. päivä 2022. Tuo päivä on piirtynyt muistiini mustana:
Venäjä oli keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajojen tuntumaan jo useamman viikon
ajan, mutta yleisesti haluttiin uskoa, että Ukrainan rajan yli ei mennä, vaan
että kyse oli uhittelusta. Pahin kuitenkin tapahtui.
Ukraina oli pyytänyt kansainvälistä apua jo ennen Venäjän hyökkäystä. Ukrainan pyytämä apu sisälsi muun muassa hätämajoitteita, terveydenhuollon tarvikkeita ja lääkkeitä. Ensimmäinen kokonaisuus siviilipuolen materiaaliapua saatiin Suomesta matkaan 1.3. Puolustusvoimien tuella. Lähetimme hätämajoitteita, eli lämmitettäviä telttoja, joita Ukraina oli pyytänyt. Ihmiset pakenivat Ukrainasta rajojen yli naapurimaihin ja kauemmaksikin. Pian myös esimerkiksi Moldova pyysi kansainvälistä apua pystyäkseen auttamaan Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Muistan ensimmäisen, erittäin työntäyteisen ja tiiviin viikonlopun Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Puhelimet soivat ja sähköposti täyttyi, kun yritimme muutaman ihmisen voimin saada organisoitua Ukrainaan apua mahdollisimman nopeasti. Kaikki kollegat olivat valmiita auttamaan, tukemaan ja venymään. Ensimmäisissä puheluissa lauantaina pahoiteltiin viikonlopun häiritsemistä, mutta ei enää sen jälkeen. Oli selvää, että autamme Ukrainaa suuren hädän keskellä.
Sota Ukrainassa jatkuu
Tuosta helmikuun viikonlopusta on nyt kulunut lähes kaksi vuotta, ja Ukrainassa on edelleen sota käynnissä. Lähes päivittäin mediassa kerrotaan Venäjän tekemistä iskuista ja niissä menehtyneistä ihmisistä. Pelkästään pelastustoimen sektorilla paloasemia tuhoutuu jatkuvasti, ja pelastajat työskentelevät epäinhimillisissä oloissa ilman asianmukaisia varusteita. Olemme tukeneet Ukrainaa Suomesta siviilipuolen materiaaliavun kautta jo lähes 300 rekkalastillisen verran, mutta apua tarvitaan jatkuvasti.

Auttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä
Nyt olemme kuitenkin jo jonkin aikaa olleet tilanteessa, että lahjoitukset niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin toimijoilta ovat hiipuneet ja Ukrainan tilanne on vääjäämättä jäänyt taka-alalle ja muiden kriisien jalkoihin. Ukrainassa tilanne ei kuitenkaan ole helpottanut, päinvastoin. Venäjä kohdistaa massiivisia ja tuhoisia iskujaan siviiliväestöön ja -kohteisiin ja tuhoaa laaja-alaisesti infrastruktuuria Ukrainassa. On tärkeää, että emme sodan pitkittyessä väsy tai turru auttamiseen, vaan että jaksamme tukea ja auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia.

Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö