Pulloposti
Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@utu.fi).
Muuttunut turvallisuusympäristö tekee vihreän siirtymän nopeuttamisesta välttämätöntä
Pulloposti 27
Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja ja tuleva ympäristö- ja ilmastoministeri

Venäjän hyökkäyssodan myötä on käynyt entistä selvemmäksi, kuinka energiapolitiikka ja luonnonvarojen käyttö on vahvasti kytköksissä turvallisuuspolitiikkaan. Koronapandemian juurisyynä taas on villin luonnon elintilan kapeneminen ja luontokato. Maapallon kantokyvyn rajat tulevat vastaan ja koko ihmiskunnan korkea energiantarve monimutkaistaa kansainvälisiä konflikteja. Turvallisemman tulevaisuuden mahdollistaminen vaatii näiden ongelmien syihin puuttumista ja resilienssin, eli sietokyvyn vahvistamista erilaisiin vastoinkäymisiin.
Kun maailmassa on pyritty turvaamaan energiansaanti halvinta fossiilista tuontienergiaa hyödyntämällä, on jäänyt liian pienelle huomiolle, kuinka maailmanpoliittisen tilanteen muutokset voivat yhtäkkisesti muuttaa suhtautumistamme energiantuontiin. Euroopan energiariippuvuus Venäjästä kaasuputkihankkeiden ja muun fossiilienergian tuonnin myötä on lisännyt Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa. Tällä hetkellä venäläisestä fossiilienergiasta riippuvaiset valtiot käytännössä rahoittavat Putinin käymää sotaa ja vaikeuttavat pakotteiden asettamista Venäjän hallintoa kohtaan.
Näin ei voi jatkua. Tarvitsemme nopean energiasiirtymän puhtaaseen kotimaiseen energiantuotantoon sekä energiankulutuksemme kohtuullistamista siellä, missä se on mahdollista. On siis tehtävä vihreä siirtymä.
Tämän siirtymän on oltava kaikille mahdollinen ja oikeudenmukainen. Vaikka korkeat hinnat ohjaavat pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä, tulee monelle suomalaiselle ongelmia oman toimeentulonsa kanssa. Valtion tarjoamien tukien ja lainatakauksien avulla on autettava ihmisiä rakentamaan arkensa muiden kuin fossiilisten energiamuotojen varaan.
Jo koronapandemia ja yhteiskuntaan kohdistuneet rajoitustoimet osoittivat, että tarvitsemme joustavamman sosiaaliturvan pitämään huolta siitä, että ihmiset eivät putoa tyhjän päälle kriisien tai yllättävien elämäntilanteiden muutosten kohdatessa. Nyt Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat hintojen nousut sekä Venäjään kohdistetut talouspakotteet tulevat myös vaikuttamaan monien ihmisten arkeen. Vaikeasti ennakoitava ja nopeasti muuttuva tulevaisuus vaatii sitä, että luomme yhteiskuntaan rakenteita, jotka kannattelevat ihmisiä kriisien yli. Eräs tällainen tukeva rakenne olisi perustulo tai senkaltaiset joustavammat sosiaaliturvan muodot.
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja villin luonnon elintilan kapeneminen johtavat pahimmillaan maailmanlaajuisiin pandemioihin ja ruokakriiseihin. Ilman monimuotoista luontoa meillä ei ole ruokaturvaa eikä puhdasta vettä tai ilmaa. Luontokato on tunnistettu ilmastokriisin veroiseksi ympäristökriisiksi ja olemme hallituksessa tehneet luonnonsuojeluun ennennäkemättömän suuret panostukset, joiden avulla ennallistetaan ekosysteemejä ja perustetaan uusia suojelualueita.
Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.
Lisää aiheesta
Ota yhteyttä
- Terhi Luukkainen, viestintäpäällikkö