news

Uutisia meiltä

13.11.2018 14.27

Anders Ahnlid: Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö tärkeää molemmille maille

Ruotsin suurlähettiläs Anders Ahnlid vieraili Turussa Centrum Balticumin ja kaupungin järjestämässä lounastilaisuudessa ruotsalaisuuden päivänä 6.11.2018. Ahnlid kertoi tilaisuudessa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä Itämeren alueella. Lounaan jälkeen Ahnlid puhui myös Pan-Eurooppa Instituutin järjestämällä luennolla Turun kauppakorkeakoululla.

Ahnlid ja Kattelus
Ruotsin suurlähettiläs Anders Ahnlid ja Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus keskustelivat maiden puolustusyhteistyöstä

Yhteinen turvallisuustilanne

Suurlähettiläs Ahnlidin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat toisilleen tärkeitä ulko- ja puolustuspoliittisia kumppaneita. Mailla on hyvin samankaltainen turvallisuustilanne, johon vaikuttavat muun muassa Venäjän geopolittiset tavoitteet. Molemmat maat ovat myös kiinnittäneet viime vuosina kasvavissa määrin huomiota maanpuolustukseen ja maanpuolustusyhteistyöhön.

Puolustusyhteistyötä monella tasolla

Ahnlid kertoi Suomen ja Ruotsin välisestä puolustusyhteistyöstä, joka on tiivistynyt vuodesta 2013 alkaen. Yhteisymmärryspöytäkirja allekirjoitettiin heinäkuussa 2018 ja se kattaa rauhanajan sekä kriisi- ja sodanajan yhteistyön. Sopimuksen myötä maiden puolustusvoimat voivat käyttää joustavammin toistensa lentotukikohtia ja satamia. Maat osallistuvat vastavuoroisesti toistensa sotaharjoituksiin ja yhdessä kansainvälisiin harjoituksiin. Yhteistyö ulottuu myös rauhanturvaamiseen ja siviilikriisinhallintaan sekä sotilas- ja siviilihenkilöstön vaihtoon.

Suomi ja Ruotsi ovat molemmat mukana pohjoismaisessa puolustusyhteistyössä ja lisäksi niillä on kolmenkeskinen aiesopimus puolustusyhteistyöstä USA:n kanssa.


Palaa otsikoihinLOGO text suuri