map

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@centrumbalticum.org).
13.12.2018 9.00

Itämeren rannat houkuttelevat elokuvantekijöitä

Pulloposti 50
Teija Raninen
Elokuvakomissaari
Länsi-Suomen elokuvakomissio
Turku Science Park oy

TBR_henkilokuva_Teija-1

Turun seutu on kasvanut merkittäväksi elämysteollisuuden keskittymäksi niin av- ja pelialan kuin matkailunkin saralla. Seudulla on ollut suuri kuhina kotimaisten ja kansainvälisten elokuva- ja tv-tuotantojen löytäessä tiensä seudulle.

Alueen alati kasvava vilkkaus elokuva- ja tv-tuotantojen kuvauspaikkana on monen tekijän summa. Turun seutu tarjoaa uskomattoman monipuolisia kuvauskohteita ja toimivat palvelut, joiden tunnetuksi tekemisen eteen on myös tehty pitkään ja intohimolla töitä Länsi-Suomen elokuvakomissiolla. Länsi-Suomen elokuvakomissio on osa Turku Business Regionin Experience Industries -kärkialaa, johon kuuluu  peli-, elokuva,- ja matkailuteollisuus. Elämysteollisuustiimi palvelee seudun yrityksiä ja houkuttelee uusia yrityksiä ja investointeja seudulle. 

Meidänkin alueeseemme vaikutti suuresti viime vuonna koko Suomeen saatu uusi vetonaula, joka kertaheitolla nosti Suomen mukaan suurimpien elokuvatuottajien neuvottelupöytiin. Business Finland, tuolloin vielä Tekes, lanseerasi 2017 av-alan tuotantokannustimen yhdessä alueellisten elokuvakomissioiden kanssa. Kannustinmarkkinointia on Turun johdolla tehty kuluneet kaksi vuotta ahkerasti ympäri maailmaa, ja tulokset näkyvät. Tuotantokannustimen herättämä kiinnostus on myös konkretisoitunut tänne saapuvina kansainvälisinä tuotantoina.

Turussa kuvattiin vuonna 2018 kahta pitkää kansainvälistä elokuvaa osin juuri tuotantokannustimen ansiosta. Alkuvuodesta kuvattiin suuren budjetin kiinalaista yhteistuotantoa Iron Sky: The Ark, syksyllä puolestaan norjalaista draamaa Flammen over Jolster, jota tähditti Silta-sarjan pääosasta tunnettu Thure Lindhardt. Turun seutu osoitti jälleen monipuolisuutensa näytellessään näissä elokuvissa muun muassa Alpeilla sijaitsevaa loistohotellia, Pariisia ja Venetsiaa. Tänä syksynä myös nähtiin ensi-illassa Turussa 2017 kuvattu meksikolainen draama Bayoneta – Viimeinen isku, jonka pääosassa nähtiin Hollywoodissa kovassa nosteessa oleva Luis Gerardo Mendez.

Itämeren rannalle levittäytyvässä Varsinais-Suomessa on monia elokuva- ja televisiotuotantoja houkuttelevia piirteitä. Turun henkeäsalpaava saaristo on koko maailman mittaluokassa ainutlaatuinen, ja meren läheisyys on näkynyt myös valkokankaalla. Muun muassa Turun satama ja Pansion telakka ovat toimineet kuvauspaikkoina esimerkiksi edellä mainitussa Bayoneta-elokuvassa.

Satama-alue oli myös yksi Turun seudulla elokuussa vierailleen Hollywood-väen ihastelun kohteista. Kansainväliset tuottajat ja kuvauspaikkojen etsijät eivät hakeneet vain kiiltokuvia, vaan muuntautumiskykyisiä alueita, toimivaa infrastruktuuria ja kiinnostavaa arkkitehtuuria. Kaikkea tätä Turun seutu pystyy tarjoamaan tänne suuntaaville kansainvälisille huipputekijöille: Turusta löytyy kaikkea keskiaikaisen linnan saleista rouheaan lähiöestetiikkaan. Lisäksi alueella vetoaa saumattomaksi hioutuneet palvelut. Länsi-Suomen elokuvakomissio pyrkii varmistamaan, että elokuvatuotanto alueella on mahdollisimman mutkatonta. Tämän elinehtona on ollut seudun elokuvaystävällisyys, joka ulottuu päättäjistä ja virkamiehistä alueen asukkaisiin. Lisäksi alueelta löytyy runsaasti päteviä ammattilaisia, ja alueen korkeakouluista valmistuu alalle jatkuvasti uusia lahjakkuuksia.

Elokuvamyönteisyys myös kannattaa koko seudun näkökulmasta, sillä elokuvatuotannot tuovat alueelle valtavaa taloudellista hyötyä. Paitsi että tuotannot työllistävät av-alan ammattilaisia alueelta, ne ruokkivat myös muuta alueen liiketoimintaa. Toisinaan useita viikkojakin alueella kuvaavat tuotannot tarvitsevat kaikkea autojen vuokrauksesta cateringiin. Esimerkiksi yksinomaan eri av-tuotantojen majoitusöiden määrät Turun seudulla liikkuvat tuhansissa per vuosi.

Av-ala on vain yksi osa seudun kokonaisvaltaista elämyksellisyyttä. Alueella on vilkas luovien alojen toimijoiden kenttä, johon kuuluu muun muassa monia kunnianhimoisia peliyrityksiä. Myös alueen matkailua kehitetään aktiivisesti, ja Turun seutu onkin Suomen kärkikohteita niin suomalaisten kuin ulkomaistenkin turistien keskuudessa. Turussa työskennellään myös elokuvamatkailun parissa, joka tuo alueen elämysteollisuuteen Suomessa vielä hyvin uuden ulottuvuuden. Elokuvamatkailun ansiosta alueella kuvanneiden tuotantojen jättämä taloudellinen hyöty ei jää vain kuvausaikaan, vaan tavoitteena on, että tuotannot toisivat alueelle vuosiakin kestävää imagollista ja taloudellista hyötyä.


Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihinHenkilötietolain mukainen rekisteriseloste.

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä