map

Pulloposti

Pulloposti on Itämeren alueen kehitykseen keskittyvä kolumnisarja, joka rantautuu sähköpostitse jo noin 10 000 suomalaiselle. Päätoimittajana toimii professori, johtaja Kari Liuhto (kari.liuhto@centrumbalticum.org).
22.3.2018 9.00

Dialogia ja digitalisaatiota - Itämeri-foorumi 2018 törmäyttää tekijät teoriaan

Pulloposti 14
Markku Liukkonen
Viestintäkoordinaattori
Centrum Balticum -säätiö

Forum_banner_2018_alapalkki

”Jännitteet Itämeren alueella eivät häviä, ennen kuin Ukrainan kriisi on ratkaistu,” toteaa ulkoministeri Timo Soini.

Toukokuussa järjestettävän Itämeri-foorumin puhujista Soini ei ole ainoa Itämeren tilannetta hieman huolestuneena tarkkaileva. Venäjän entinen varatalousministeri Alexey Vedev arvioi tulevaisuuden yhteistyön entisten neuvostomaiden kanssa olevan hyvin varovaista. ”Entisten sosialistimaiden kanssa on edelleen monia poliittisia ongelmia,” Vedev puntaroi.

Centrum Balticumin järjestämä Itämeri-foorumi herättää jo yhdettätoista kertaa rohkeasti keskustelua Itämeren alueen tilanteesta: haasteista, ongelmista sekä tietysti mahdollisuuksista. Soinin ja Vedevin keynote-puheenvuorojen lisäksi foorumissa on tiedossa ajankohtaisia keskusteluja yli kahdenkymmenen asiantuntijan voimin.

Voisivatko insinöörit pelastaa Itämeren?

Rehevöitymisen estämiseksi etsitään foorumissa uusia keinoja. Pienemmässä mittakaavassa hyvin onnistuneita rehevöitymisen estokeinoja, kuten kemiallisia käsittelyjä, ei voida kuitenkaan suorilta toteuttaa Itämeren happivelkaisissa poukamissa, ilman insinöörien kehittelemien toimien lainvoimaisuutta.

Euroopan Unionin tuomioistuimen tuomari Allan Rosas johdattelee paneelikeskustelijoita pohtimaan, mitä Itämeren pohjan ravinnevarastoille tulisi tehdä. Hänen mukaansa on olemassa runsaasti kysymyksiä, joihin tarvitaan vastauksia ennen toimiin ryhtymistä. ”Poliittiset, oikeudelliset, sosioekonomiset sekä mahdolliset ekologiset riskit on selvitettävä. Tarvitaan lisää tutkimusta sekä keskustelua aiheesta”, peräänkuuluttaa Rosas. Hän myös korostaa, että tulevaisuudessa ilmastonmuutos lisää Itämeren rehevöitymistä entisestään.

Itämeren alueen tulevaisuus ei täysin tummien pilvien peitossa

Uudet teknologiat ja entistä tiiviimpi yhteistyö luovat mahdollisuuksia kehittää yhä tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja ja innovaatioita. ”Prosessien mittaaminen, visualisointi sekä optimointi esimerkiksi telakoilla ja satamissa mahdollistavat datapohjaisen ja ennakoivan päätöksenteon. Tämä vähentää huomattavasti päästöjä sekä parantaa energiankulutusta”, sanoo Turun kauppakorkeakoulun Pan-Eurooppa Instituutin varajohtaja Eini Haaja. Itämeri-foorumin paneelikeskustelua meriteollisuuden digitalisoimisesta johtava Haaja muistuttaa myös, että ”uusia digitaalisia ratkaisuja ei saa niin sanotusti kaupan hyllyltä, vaan yritysten, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen välinen yhteistyö on ensisijaisen tärkeää.”

Elinkeinoelämän keskusliiton EU-asioista vastaavan johtajan Taneli Lahden näkemys Itämeren alueen kehittymisestä nojaa myös yhteistyöhön: ”Itämeren alueen maat ovat Euroopan mittakaavassa verrattain pieniä, mutta yhteistyöllä alue on varteenotettava globaali toimija.”

“I expect positive movement for the future cooperation in Baltic Sea Region” toteaakin Vedev tulevaisuuden suuntaa tiedusteltaessa.

Oli kyse sitten rehevöitymisen vähentämiseen kohdistuvista toimista, Venäjän poliittisen tahtotilan kehittymisestä Itämeren alueella tai meriklusterin digitalisaatiosta, Itämeri-foorumissa avataan keskustelua rohkeasti. Tervetuloa!

Yhdestoista Itämeri-foorumi järjestetään Turun kauppakorkeakoulun tiloissa 14. toukokuuta. Keynote-puhujina ulkoministeri Timo Soini sekä Venäjän entinen varatalousministeri Alexey Vedev. Keskusteluissa mukana muun muassa Taneli Lahti – EK, Elina Vähäheikkilä – Suomen Meriteollisuus, Ari Viitanen – Carina Four ja monia muita.

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä!

#BSRForum

Kolumni edustaa kirjoittajan näkemystä, mikä ei välttämättä vastaa Centrum Balticumin kantaa.


Palaa otsikoihinHenkilötietolain mukainen rekisteriseloste.

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä