Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

23.5.2017 13.00

Vaasan seudun ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo sykkii toivoa

Susanna Lindeman

Vuonna 2007 Porin, Rauman, Turun, Uudenkaupungin ja Vaasan kaupungit olivat mukana perustamassa Centrum Balticum -säätiötä. Yhteisen 10-vuotisen taipaleen kunniaksi julkaistavassa blogisarjassa perustajakaupungit kirjoittavat Itämeren alueen ja meren merkityksestä sekä lähettävät tervehdyksensä Centrum Balticumille. Kirjoitussarjan neljännessä osassa on vuorossa Vaasan kaupunki.

Tänä aamuna tuntuu, että luonnon odotus palkitaan Merenkurkussa. Tuuli on leppynyt ja puhaltelee viimein etelästä. Västäräkki hyppelee mökkini pihassa ja etsii hyönteisiä, taivaalla muuttolintujen parvi suuntaa yli Merenkurkun kohti Ruotsin rannikkoa.
Svedjehamn_Raippaluoto_S6A2443_netti

Mökkisaareni Finngrundet herää kesään, ja itsekin olen toiveikas. Tutkijat ovat löytäneet merkkejä siitä, että huonokuntoinen Itämeri olisi toipumassa.

Kuten moni meren äärellä kasvanut, olen surrut Itämeren saastumista. Muutos ei ole niin paha kuin etelämpänä, mutta olen todistanut sitä omin silmin: 70-luvulla pikkutyttönä roikuin veneen keulassa ja erotin hyvin meren pohjassa uiskentelevat kalat. Nyt Pohjanlahden vesi on sameaa, ja hyvänäkin päivänä näen korkeintaan parin metrin syvyyteen.

Meri on sekä Vaasan kaupungin että lähikuntien asukkaille tärkeä osa arkea ja arjessa latautumista, voisi jopa sanoa että meri on osa meidän dna:tamme. Meren äärellä vietetään vapaa-aikaa, rentoudutaan, liikutaan, mökkeillään ja harrastetaan erilaisia aktiviteetteja. Siksi meille on tärkeää olla osana Centrum Balticum –säätiötä, koska haluamme olla mukana suojelemassa kaikille tärkeää merta ja varmistaa sen hyvinvointi myös tuleville sukupolville. Onnittelut 10-vuotiaalle säätiölle arvokkaasta työstä!

Vaasa_merimaisemia_MG_4277_netti
Vaasalaiset ja lähikuntien asukkaat rakastavat ainutlaatuista Merenkurkun saaristoa. Yhä useammin saamme tänne myös ulkomaalaisia vieraita, jotka häikäistyvät kivisestä saaristosta. Täällä maa työntää kohotessaan merta pois, yhä etäämmälle rannikosta.  Olemme ainoana luonnonperintökohteena Suomesta päässeet Unescon maailmanperintöluetteloon, ja se kertoo, miten korvaamaton luontomme Merenkurkussa on.

Näkötornissa maailmanperintöalueella on ruutuvihko, johon on kirjoittanut nimensä 40 eri maan kansalaiset – ja meidän tasavallan presidenttimme Sauli Niinistö. Hän inspiroitui maisemasta niin, että kirjoitti ruutuvihkoomme haiku-runon.

Olen toiveikas, ja uskon, että yritämme vielä enemmän. Että jaksamme miettiä, ennen kuin ostamme minkä hyvänsä pesuaineen, pesemme matot missä vain tai rakennamme huussin mihin vain. Haluan uskoa muutokseen ja siihen, että haluamme auttaa ainutlaatuista mertamme. Itämeren suojeleminen on meidän kaikkien yhteinen asia, ja jokainen voi siihen vaikuttaa pienilläkin teoilla.


Susanna Lindeman
Maailmanperintökoordinaattori
Metsähallitus


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!