Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

16.5.2018 15.02

Turku alkaa fölittää

Turun kaupunki on omaksumassa uuden tavan liikkua. Kaupungin omat kaupunkipyörät eli Föli-fillarit levittäytyivät Turun kaduille ja toreille vapunpäivänä 2018. Mutta miten kaupunkipyörät toimivat, ja miksi niillä kannattaisi liikkua, kun useimmilta löytyy omakin pyörä jolla polkea? Käytölle löytyy monta hyvää syytä!

bike-1778717_1920

1. VAPAUS JA VAIVATTOMUUS

Kaupunkipyöräjärjestelmä koostuu yhteiskäyttöisistä polkupyöristä ja pyöräasemista, jotka toimivat pyörien otto- ja jättöpisteinä. Käyttäjä voi ottaa pyörän miltä tahansa asemalta ja jättää sen mihin tahansa asemalle, ja jatkaa matkaa vaikka bussilla, tai päinvastoin. Föllärien käyttäjä ei siis ole sidottu kulkuneuvoonsa. Vaikka aamulla kaipaisi alleen nopeaa menopeliä, voi iltapäivällä kävellä kotiin raahaamatta pyörää mukanaan.

2. NOPEUS JA KÄTEVYYS

Pyörä on tutkitusti nopein kulkuneuvo tiiviissä kaupungissa tehtävillä lyhyillä, alle viiden kilometrin matkoilla. Polkiessa on riippumaton ruuhkista ja aikatauluista. Föli-Fillarit -kaupunkipyöräjärjestelmässä on aloitusvaiheessa yhteensä 300 polkupyörää ja 34 kiinteää sekä 3 siirrettävää pyöräasemaa. Asemaverkosto ulottuu Kupittaalta keskusta-alueen yli satamaan. Lisäksi Fölläreihin vaihdetaan talveksi nastarenkaat, jotta niillä on mahdollista polkea turvallisesti vaikka kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä.

3. TERVEYS JA HYVÄ KUNTO

Pyöräilyn terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Pyöräillessä tule kohotettua kuntoa ja lisättyä elinvuosia ihan huomaamatta. Pyöräily auttaa pysymään sopivan kokoisena, poistaa stressiä ja piristää. Yksinkertaisesti: Mitä enemmän pyöräilee sitä paremmin voi. Föllärit ovat perusvaihdepyöriä, joissa on jalka- ja käsijarrut, joten vauhdin hurman saa myös tarvittaessa pysäytettyä.

4. TIEDOT JA TAIDOT

Järjestelmän ohella lanseerattava kulttuuripolku, opas.io tuo käyttäjilleen mobiliililaitteeseen tietoa Turusta ja tapahtumista push-up viestien välityksellä. Jokainen kaupunkipyöräjärjestelmän pyöräasema sisältää majakan, joka luo uniikin digitaalisen lähiympäristön omine sisältöineen jokaisen aseman yhteyteen. Pyörien omat GPS-paikantimet mahdollistavat tulevaisuudessa myös esimerkiksi oman pyöräilyhistorian seuraamisen ja sitä kautta omien suoritusten vertailun ja ennätysten tavoittelun.

5. VASTUULLISUUS, FIKSUUS JA FÖLITYS

Kaupunkipyörien käyttö on halpaa ja helppoa. Pyörän käyttöoikeus koko vuodeksi maksaa 40 euroa ja tällä hinnalla voi polkea korkeintaan 30 minuutin matkoja ilman lisämaksua. Yli 30 minuutin käytöstä veloitetaan kaupunkipyörien hinnoittelun mukainen lisämaksu. Puolen tunnin käyttöoikeuskertoja käyttäjälle sisältyy rajaton määrä eli lisämaksut voi välttää vaihtamalla pyörää tai ottamalla saman pyörän uudelleen käyttöönsä puolen tunnin välein.

Pyörän käyttöönotto edellyttää maksukorttirekisteröitymistä netissä. Pyörän voi ottaa käyttöönsä puhelinnumerolla ja pin-koodilla. Vaihtoehtoisesti voi liittää minkä tahansa, tyhjänkin, Föli-kortin tunnisteeksi käyttöoikeuteen. Föli-kortilla pyörän käyttöönotto on vaivatonta, sillä enää ei tarvita pin-koodia. Lisäksi Föli-fillareiden käyttöoikeus sisältyy kesän ajan Fölin yli 30 päivän kausikortteihin, kunhan maksukortin käy liittämässä käyttäjätiliin.

Pyöräily on melutonta ja saasteetonta. Turun tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2029, ja fiksu liikkuminen on merkittävä osa tätä kokonaisuutta. Nelivuotisessa EU:n Horizon 2020 -rahoitteisessa CIVITAS ECCENTRIC -hankkeessa kehitetään fiksua liikkumista, kuten sähköistä liikennettä, autojen ja pyörien yhteiskäyttöä sekä liikkuminen palveluna -mallia (Mobility as a Service, MaaS). Föli-fillarit ovat osa tätä hanketta.

Turku fölittää koska välittää.

Lisää tietoa Turun kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöönotosta, hinnoittelusta ja asemaverkosta löytyy Fölin verkkosivuilta www.föli.fi/kaupunkipyörät .

Teksti: Anu Aalto, CIVITAS ECCENTRIC -hanke


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!