Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

17.8.2018 11.11

Teemamatkailun kehittämisellä lisää vetovoimaa saaristomatkailuun

Viime vuosina matkailukehittämisessä keskiöön on nostettu asiakkaan polku sekä asiakkaan kokema arvo. Samalla on ymmärretty, miten tärkeää on, että matkailukohteen toimijat, niin yksityiset, julkiset kuin hankkeetkin, tekevät yhteistyötä hyvän asiakaskokemuksen luomiseksi. Matkailussa asiakaspolun keskeisiä vaiheita ovat unelmointi, tiedonhaku, varaaminen, saapuminen, paikan päällä kokeminen, kotiinpaluu sekä kokemusten jakaminen.

Kilpailu matkailukohteiden ja -yritysten välillä kasvaa. Vallitsevan kehittämissuuntauksen eli palvelumuotoilun mukaan on ensin tutkittava ja ymmärrettävä asiakkaiden tarpeita, toiveita ja palveluiden käytön esteitä, jotta kyetään kehittämään asiakaskokemusta niin, että kohde näyttäytyy houkuttelevana ja koko asiakaspolusta tulee helppo, merkityksellinen ja positiivisia muistoja luova.

Digitalisaatio muuttaa viestinnän keinoja ja kanavia vauhdilla. Internetin ja hakukoneiden kehityksen myötä matkailijat etsivät mieltymyksiään vastaavaa tietoa, vinkkejä ja viihdettä pääasiassa verkosta. Markkinoijan kannattaakin tukeutua moderniin sisältömarkkinointiin tarjoamalla asiakkaille arvokasta, helposti löytyvää sisältöä silloin, kun heillä on ”haku päällä” ennen matkaa tai matkan aikana. Matkailumarkkinoijan kannattaa huolehtia, että kohteesta ja sen yrityksistä löytyy helposti kiinnostavaa, kilpailijoista erilaistavaa, ajantasaista sisältöä monessa muodossa, monessa kanavassa ja monella kielellä, sillä matkailun kasvun ennustetaan saaristossakin tulevan ulkomailta.

Pääosin Central Baltic -ohjelmasta rahoitetussa DefenceArch -hankkeessa kehitetään neljän puolustushistoriaan kytkeytyvän saaristokohteen tunnettuutta ja asiakaskokemusta: Turun saaristossa Örön linnakesaaren eteläosaa ja Korpoströmin Saaristokeskuksen aluetta sekä Ahvenanmaalla Bomarsundin linnoitusaluetta ja Ruotsissa Gålön toisen maailmansodan aikaista hylkeiden koulutuskeskusta.  Hankkeen suunnittelua viitoittivat yllä kerrotut näkökulmat, jolloin tunnistettiin olennaiseksi ongelmaksi se, että varsinkin ulkomaalaisen matkailijan on usein hankalaa löytää omalla kielellään tietoa ja ajantasaista kuvamateriaalia saaristosta, ja valita kohteensa tuhansien saarten paljoudesta. Lisäksi todettiin, että esimerkiksi Örön eteläkärjen sekä Gålön hyljeaseman avaaminen matkailijoille edellyttää myös vanhojen rakennusten korjaamista, uusia kävelyreittejä, kaiteita, viittoja ja vessoja. Hankkeen alkupuoliskolla kehittämissuunnitelmia täsmennettiin hankehenkilöstön testivierailujen, paikallisten haastattelujen sekä asiakaspalautteiden perusteella.

defencearch1
Örön eteläkärjen puolustusrakennelmia ja luontoa voi katsella uudelta kävelyreitiltä.

Hankkeessa päädyttiin tekemään lukuisia lyhyitä videoita suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi, koska tutkimusten mukaan videoiden merkitys matkailussa kasvaa vahvasti. Minuutin mainosvideon katsominen luo selkeämmän mielikuvan tarjonnasta kuin saman ajan kestävä tekstin lukeminen. Facebook suosii videopostauksia ja myös Googlessa video nostaa sijoitusta hakutuloksissa. Kaikki videot päädyttiinkin laittamaan myös YouTube-kanavalle, koska YouTube on paitsi videopalvelu myös monelle hakukone.

Mainosvideoiden lisäksi tuotettiin dramatisoituja videoita, joiden ensisijainen käyttötarkoitus on näyttelyssä tai mobiilisovelluksessa herättää historia henkiin sen aidolla tapahtumapaikalla. Esimerkiksi Korpoströmin ”Remember her name” -video havainnollistaa koskettavasti osana Rauhattomia aikoja -näyttelyä 1700-luvun taisteluiden myötä levinneiden tautien aiheuttamaa tuskaa tavallisille saaristolaisille. Videot ovat vapaasti kohteiden, yritysten, museoiden jne. hyödynnettävissä.

Hankkeen kohteista tehty Coastal Past -mobiilisovellus on ilmaiseksi ladattavissa App Storesta ja Google Playsta.   Sovellusta käyttämällä vierailija saa monipuolisemman kuvan vaikkapa Örön eteläkärjen puolustusrakenteista kuin lukemalla muutaman infotaulun sisällöt. Korpoströmin terassilla matkailija puolestaan hämmästynee istuvansa vanhalla taistelutantereella ja ymmärtää sovelluksen avulla paikan strategisen merkityksen tärkeän merireitin varrella. Kiertomatkaa veneellä tai autolla saaristoon suunnitteleva hyötyy uudesta esitteestä, jossa esitellään yllä mainittujen kohteiden lisäksi myös Katanpään, Utön, Bengtskärin sekä Ruotsin rannikon Arholmin, Siarön, Vaxholmin ja Nackan Hamn-museon puolustushistorian saloja ja kohteiden palveluja.

defencearch2
Monella kielellä toimivassa sovelluksessa on kartta, tarinoita sekä kuvamateriaalia.

Infrastruktuuripanostukset ovat olleet myös mittavia. Esimerkiksi Örön eteläkärjen satavuotiaalla kasarmialueella on saneerattu vanha kanttiini näyttelyrakennukseksi ja upseerintalon korjauksen myötä saadaan tiloja mm. nuorisoryhmien käyttöön.  Gålön hyljeaseman rakennukset on korjattu majoitustiloiksi ja modernit saniteettitilat valmistuvat syksyllä. Hankkeessa periaatteena onkin ollut kestävän kehityksen mukaisesti säilyttää vanhaa kulttuuriperintöä, mutta samalla luoda nykymatkailuun soveltuvat puitteet. Erityisteeman eli puolustushistorian esille nostaminen houkuttelee toivottavasti uusia kohderyhmiä luonnonkauneudesta tunnettuun saaristoon.


Teksti: Telle Tuominen, matkailupalveluiden lehtori ja DefenceArch-hankkeen sisältökoordinaattori, Turun Ammattikorkeakoulu


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Lisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!