Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

10.10.2017 12.00

Tartu Tarttoon - Uuden ajan uudet mahdollisuudet

Li Chen

Miten pitää ihmiset paikkakunnilla ja säilyttää samalla kansallinen ja kansainvälinen kilpailukyky? Tarton kaupungissa Virossa startup-yrityksistä on löydetty tähän ratkaisu.

Sparks2
Tarton yliopiston yrittäjyyden asiantuntija Aivar Pere kiittää Tartu Science Parkin Sparks - projektipäälikkö Vaido Mikheimia yhteistyöstä Tartu Tiedepuiston 25-vuotisjuhlassa.

Muutama viikko sitten tapasin Aivar Peren, joka on Tarton yliopiston yrittäjyyden asiantuntija. Yli 30 vuotta  Tartossa asunutta miestä hiukan harmittaa, että Rail Baltica ei tule Tarttoon. Tartolla on edessään tilanne joka on myös monien pääkaupungin ulkopuolella olevien seutujen tilanne.  Resurssit ovat niukat ja kilpailu on kovaa. Miten pitää ihmiset paikkakunnalla ja säilyttää sekä kansallinen että kansainvälinen kilpailuasema?

Startup-ekosysteemin kehityksellä on tärkeä rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Startup on yritys, joka on suunniteltu kasvamaan nopeasti. Vastaperustettu yritys ei välttämättä tee siitä startup-yritystä. Startup -yrityksen ei myöskään ole välttämätöntä perustua teknologiaan, ottaa venture-rahoitusta tai päätyä myytäväksi. Ainoa olennainen asia on kasvu. Kaikki muu seuraa kasvusta.

Salemove on yksi niistä startupeista, jotka ovat kasvaneet Tartosta New Yorkiin. Co-founder Carlos Paniagua tuli Tarton yliopistoon Guatemalasta opiskelemaan tietotekniikan maisteriksi seitsemän vuotta sitten.  Tutkinnon valmistuttua hän sai kutsun Yhdysvalloissa asuvalta lapsuudenystävältä tulla perustamaan startupia, jonka tarjoaman ohjemiston avulla parannetaan asiakassitoumusta. Yritys keskittyy asiakkaisiin, joilla on monimutkaisia tuotteita, kuten kiinnityksiä, vakuutuksia, investointeja ja pankkipalveluita. Kuten monet muut menestyneet startupit, Salemove on päässyt New Yorkissa huipputason kiihdytysohjelmiin, saanut rahoitusta, ja napannut isoja asiakkaita, kuten Toyotan Scion.

Salemoven kehitystiimi, johon kuuluu noin 20 insinööriä, on pysynyt Tartossa. Paniagua nauttii elämästään Tartossa. Hän on saavuttanut osaamista ja taitoa maisteriohjelman kautta Tarton yliopistossa, josta on myöhemmin tullut jatkuva osaajien lähde hänen startupilleen.

Paniaguan mielestä yliopisto on parhaita paikkoja tavata potentiaalisia liikekumppaneita. Esimerkiksi Salemoven kolmas co-founder Willmore on hänen pilvi-tietojenkäsittelyn ja sosiaalisen tietojenkäsittelyn kurssikaverinsa Tarton yliopistossa. Ovatko Walkbasen perustajat samaa mieltä?

Sparks1
Salemove on sijoittunut Tarton keskustassa sijaitsevaan Taskun kauppakeskukseessa.

Vähän aikaa sitten Boost Turku jakoi verkkojulkaisu Sixteen-Ninen artikkelin jossa kerrotaan Stratacachesta, Yhdysvaltain digitaalisten näyttöratkaisujen toimittajasta. Stratacache on hankkinut omistukseensa asiakasäyntianalyysejä tekevän startup-yritys Walkbasen, jonka perustajista kaksi valmistui maisteriksi Åbo Akademin IT-linjalta ja yksi tradenomiksi Turun Ammattikorkeakoulusta, pääaineenaan yrittäjyys.

Kauppahintaa ei ole julkistettu mutta vuoden alussa Walkbasen hinta-arvio oli Sixteen-Ninen mukaan noin 30 miljoonaa dollaria. Paljon strategisia hankintoja tehneen Stratachen toimitusjohtaja Chris Riegel sanoo, että hän oli käynyt läpi noin 10 yritystä ja piti Walkbasesta sen akateemisen taustan takia ja koska kyse on ohjelmistosta eivätkä he yritä myydä laitteistoja (jotka pian kopioidaan ja kaupallistetaan Shenzhenissä). Walkbase jatkaa toimintaansa Stratacachen liiketoimintayksikkönä Turussa.

Salemoven ja Walkbasen caset osoittavat miten kaupungit, kuten Tartto ja Turku voivat selvitä ja suoriutua erinomaisesti. Alueen korkeakoulujen tuottama alan etiikka, tekninen laatu ja vieraan kielen taidot asettavat kulmakiven, jonka perustalle luodaan rajoittamattomia mahdollisuuksia yrittäjyyden avulla.  

Yliopiston tuomat vahvuudet ilmenevät vielä selkeämmin terveyenhuollon alalla. Kuten Innomentarium Oy:n toimitusjohtaja Jouni Ihme neuvoi tutkijoille Life Science Acceleratorin syyskauden kick-off -tilaisuudessa SparkUpissa: ”Älkää kiirehtikö yrityksen perustamista vaan tehkää mahdollisimman paljon valmistautumista yliopistossa, kuten prototyyppejä, kliinistä validointia ja jopa rahoitushakemuksia, ennen kuin lähdette markkinoille taistelemaan”.

Niinpä, kaupallistamisen aikaiset riskit minimoidaan ja onnistumisprosenttia parannetaan merkittävästi kun innovaatioprosessi hyödyntää korkeakoulujen resursseja. Sen lisäksi, yhteistyö teollisuuden kanssa ja sijoituskanavien hankinta ovat tärkeitä paloja startup -ekosysteemin rakentamisessa. Kuten Lyytin, paikallisen yrityksen toimistusjohtaja Petri Hollmén pohtii  BusinessUp -kiihdytysohjelman kick-off -tilaisuudessa SparkUpissa: ”Hakisin venture-rahoitusta, jos aloittaisin alusta uudestaan, sillä silloin kasvua syntyy nopeammin. Markkinoilla on nykyään niin paljon rahaa, joka etsii hyviä sijoituskohteita.”

”Nykyisen Tarton yliopiston korkeimpaan päätöksentekoelimeen kuuluu myös EstBANin (Virolainen Bisnesenkeliverkosto) toimistusjohtaja Heidi Kakko”, yrittäjyyden asiantuntija Aivar Pere kertoi. Yliopistokaupunki haluaisi kiihdyttää älykästä yrittäjyyttä ja siksi Turun Yliopiston yrittäjyysyliopisto -ohjelma on kutsuttu pitämään esitelmä joulukuun sTARTUp Dayhin. Päivän teemana on ”from zero to hero”, ja tapahtumaan osallistuvat sijoittajat, startuppien perustajat ja tutkijat ympäri maailman. Se on vastaavanlainen tapahtuma kuin Turussa järjestettävä Shift -liikefestivaali.

Sparks3
Tarttolaiset ovat kutsuneet Turun Yliopiston Yrittäjyysyliopisto -ohjelman sTARTUp Dayhin.

Li Chen

Asiantuntija ja Sparks projektipäällikkö

Aloittavan yrityksen palvelut, Turku Science Park

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!