Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

13.2.2018 11.00

St. Olav Waterway – Pyhän Olavin Merireitti tarjoaa pohjoismaisen pyhiinvaelluksen

Seisot Turun tuomiokirkon edessä ja lähdet kävelemään pitkin Aurajoen rantaa kohti Aboa Vetus –museota kohti. Olet aloittanut aikamatkan menneisyyteen Suomen entisestä pääkaupungista kaukaiseen ulkosaaristoon. Innokkaimmat voivat kävellä tai pyöräillä koko 1200km matkan aina Norjan Trondheimiin asti, joka oli keskiajalla tärkeä pyhiinvaelluskohde, Pohjolan Santiago de Compostela ja St. Olav oli puolestaan erittäin suosittu pyhimys.

stolav_kartta2

Pyhän Olavin Merireitti on EU-rahoitteinen Central Baltic –ohjelman hanke, jonka puitteissa tehdään ensimmäinen pyhiinvaellusreitti Suomesta saariston läpi Ruotsiin, josta jo olemassa olevat reitit jatkuvat Norjaan. Projekti ajoittuu vuosille 2016-2019 ja partnerit ovat Suomesta, Ahvenanmaalta ja Ruotsista. Niihin kuuluvat Åbo Akademi, Paraisten kaupunki, ammattikorkeakoulu Novia, Kökarin Föreningen Franciscus, Sottungan, Söderhamnin ja Östhammarin kunnat sekä Pilgrimstid Sverige.

Projekti on muutaman aktiivin kovan työn tulos, jossa toteutuu heidän haaveensa herättää eloon keskiaikainen pyhiinvaellusreitti Venäjän Novgorodista Norjan Trondheimiin. Projektipartnereiden lisäksi reitin toteutuksessa on mukana paikallisia aktivisteja, vapaaehtoisia ja syrjäisten seutujen pieniä matkailuyrityksiä.

Kestävää matkailua

Projektin jännittävin puoli on sen kansainvälinen ulottuvuus, jonka myötä työmme apuna on monipuolista osaamista historioitsijoista ja pyhiinvaellusaktiiveista retkeilyn ja kestävän matkailun kehittäjien ammatilaisiin. Tavoitteenamme on keskittyä paikalliseen, mutta yhdistää se yhteiseen pohjoismaiseen perintöömme.

Pyhiinvaellusreitit voivat olla uskonnollisia tai hengellisiä, mutta ne ovat myös reittejä, jotka houkuttelevat paikallisesta kulttuurista ja historiasta kiinnostuneita matkailijoita. Nykyajan pyhiinvaeltajat ovat usein kokemattomia vaeltajia, jotka ovat kiinnostuneita aidoista ja paikallisista tuotteista, ruoista ja elämäntavasta. He matkustavat hitaasti ja ostavat yksinkertaisia, paikallisia palveluita. Tavoitteenamme on kehittää reitti ja yhdistää siihen palveluita kestävällä tavalla, joka myös tukee syrjäseutujen taloutta. 

Saariston tie 

Reitti Suomen saariston läpi kestää neljästä viiteen päivään riippuen päivässä kävellyn matkan pituudesta ja siitä, kuinka paljon halutaan kokea. On täysin mahdollista kävellä Turusta Maarianhaminaan viikossa. Pääreitti on vaihteleva ja kulkee suurimpien saarien läpi, joiden väliset siirtymät tehdään ilmaisella julkisen liikenteen lautalla. 

Lisäksi ulkosaaristossa sijaitsee lisäreitti, jossa lautat eivät pysähdy päivittäin. Majoitus on rajallista, mutta perheyritykset auttavat seikkailullista matkailijaa. Saarilla on myös polkuja tai kirkkoja, jotka yhdistyvät pyhiinvaellusreittiin ja joissa voi löytää rauhan.

Miten ja milloin tulla

Jos vaellus ei sovi sinulle, voit aina vierailla reitin kirkkoja autolla ja tehdä lyhyitä kävelyjä kylistä käsin. Sohvaperunat voivat seurata kodeistaan reittiä Turusta Kökariin Google Street View’n avulla keväästä 2018 lähtien. Tämä on kätevä sovellus, jos sinulla on liikuntarajoitteita tai jos matkustat pienten lasten kanssa ja haluat tarkastella maastoa etukäteen. Korppoon Galtbysta reitti jatkuu Kökarin ja Sottungan saarille lautalla kulkien Ahvenanmaan pääsaaren poikki. Ruotsin Grisslehamninissa reitti kääntyy pohjoiseen, jossa voi valita kolmesta jo olemassa olevasta Trondheimiin kulkevasta reitistä. 

Saaristo on kesällä täynnä turisteja, joten pyhiinvaeltaja löytää rauhan ja hiljaisuuden keväällä ja syksyllä, jolloin luonto on kauneimmillaan. Hyvät juna- ja linja-autoyhteydet, jotka mahdollistavat joidenkin vaelluspäivien lyhentämisen tai edestakaisen matkan tekemisen.

Sen jälkeen kun reitti on akkreditoitu Pyhän Olavin reitiksi ja Euroopan kulttuurireitiksi keväällä 2018, reitin varrelle laitetaan opaskyltit. Koko reitti on löydettävissä digitaalisena karttana, jonka voi ladata matkapuhelimen sovelluksena tai tulostaa paperille. 

Lue lisää hankkeesta nettisivuilta ja Facebookista.

James Simpson

Hankevastaava

Paraisten kaupunki


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!