Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

25.4.2017 12.00

Samanlainen, erilainen Itämeremme

Heli Nukki

Vuonna 2007 Porin, Rauman, Turun, Uudenkaupungin ja Vaasan kaupungit olivat mukana perustamassa Centrum Balticum -säätiötä. Yhteisen 10-vuotisen taipaleen kunniaksi julkaistavassa blogisarjassa perustajakaupungit kirjoittavat Itämeren alueen ja meren merkityksestä sekä lähettävät tervehdyksensä Centrum Balticumille.  Kirjoitussarjan aloittaa Porin kaupunki.

Blogiin_HeliNukki
Tuuli heiluttaa hiuksiani, meri tuoksuu nenässäni, suolaiset vesipisarat roiskivat kasvojani, kiven lohkareet klonksuvat jalkojeni alla. Täällä minä taas olen, yhdessä lempipaikoistani tuulisessa Krääsoorannokassa Herrainpäivillä Meri-Porissa. Se on paikka, jossa kiteytyvät Centrum Balticum yhteistyössäkin tärkeät asiat.

Istuessani rantakivellä näen koko sen skaalan, joka tekee merestä Porille ja meille kaikille tärkeän. Oikealla näen meriteollisuuden, tuulivoimalat ja sataman. Näen Mäntyluodon satamaan suuntaavat valtavat rahtilaivat, toisaalta näen Kallon liukkaat rantakalliot retkeilijöineen ja lintuparvineen sekä saaren suojapuolelle suuntaavat purjeveneilijät.

Aallot lyövät Krääsoorannokassa rantaan kovalla paineella. Meri kohisee ja pauhuaa voimakkaasti. Selkäni takana on monimuotoista vanhaa suojeltua metsää. Merivesi on kirkasta. Kaikkina vuodenaikoina täällä näkee purjelautailijoita. Mustissa sukelluspuvuissaan ne väijyvät rantakivikossa parhaita aaltoja ja nousevat uudestaan ja uudestaan aallonharjalle, mutkitellen taiturimaisesti veden armoilla.

Vasemmalla näen kilometrien mittaisen Yyterin santojen alueen. Se on luontokohde vailla vertaansa. Yyteri on monin eri tavoin suojeltu, silti alueella on virkistyskäyttöä ja matkailutoimintaa. Siellä käydään jatkuvaa tasapainoilua, purjelautailijoiden tavoin, luonnon ja eri käyttömuotojen välillä.

Yhteinen Itämeremme on samanlainen, mutta niin erilainen. Kullakin osa-alueella on omat erityispiirteensä. Voimme yhdessä edistää Itämeren alueen asioita. On tärkeää pitää aihetta yhdessä esillä ja nostaa keskusteluun erilaisia näkökulmia eri aihepiireistä. Samalla yhteinen meremme on myös hyvin erilainen. Kullakin osa-alueilla on omat erityiset piirteensä ja painotuksensa. Porin ja Satakunnan osalta Selkämeri ja siihen kohdistuvat muutospaineet ovat keskiössä. Meille on tärkeä meriteollisuuden ja satamatoiminnan jatkuminen ja kehittyminen, arvokkaiden luontokohteiden säilyminen ja toisaalta uudenlaisten elinkeinojen, kuten matkailutoiminnan monipuolistuminen ja voimistuminen.

Porin kaupunki kiittää yhtenä Centrum Balticumin perustajajäsenistä muita mukana olevia tahoja kymmenvuotisesta hyvästä yhteistyöstä. Noustaan aallon harjalle yhdessä!

 

Heli Nukki
Projektipäällikkö
Porin kaupunkisuunnittelu  


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!