Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

20.4.2017 12.00

Saaristomeren Suojelurahasto – jo 10 vuotta työtä puhtaamman meren puolesta

Otto Tähkäpää

Tämä kirjoitus on osa blogisarjaa, jossa tarkastellaan Centrum Balticum -säätiön 10-vuotista taivalta. 

Blogisarjan ensimmäisessä osassa syvennyttiin Centrum Balticum -säätiön perustamista edeltäneisiin vaiheisiin vuosina 2005–2007. Samoihin aikoihin säätiön perustamisen kanssa heräsi myös ajatus rahastosta, jonka tehtävänä olisi tukea Saaristomeren suojelutyötä ja tutkimusta käytännön tasolla. Ajatus kypsyi toteuttamiskelpoiseksi Saaristomeri 2006 -teemavuoden kuluessa. Teemavuoden jälkeen Pro Saaristomeri  -ohjelma ja teemavuoden ohjausryhmä tekivät aloitteen suojelurahaston perustamisesta samaan aikaan perusteilla olleen Centrum Balticumin yhteyteen. Lopulta Saaristomeren Suojelurahasto perustettiin osaksi säätiötä marraskuussa 2007.

Konkreettisia toimia Saaristomeren hyväksi

Saaristomeren Suojelurahaston päätavoitteena on ollut alusta asti pysäyttää Saaristomeren rehevöityminen tukemalla konkreettisia, käytännönläheisiä ja ratkaisukeskeisiä toimenpiteitä. Kuten rahaston silloinen asiamies Harri Ekebom asian ilmaisi Turun Sanomien haastattelussa vuoden 2008 alussa: ”Nyt ollaan tekemässä oikeita asioita eikä rahoittamassa seminaareja.”

hihat heiluu
Valonian virtavesihankkeen talkoolaisia vuonna 2015. Kuva: Valonia

Suojelurahaston toimintaa ohjaa hoitokunta, joka tekee esitykset rahoitettavista hankkeista Centrum Balticum -säätiön hallitukselle. Hoitokunnassa ovat mukana kaikkien perustajajäsenien edustajat, minkä lisäksi sitä on täydennetty myös muilla asiantuntijaorganisaatioilla. Suojelurahasto ottaa vastaan hankehakemuksia jatkuvasti ja niitä voivat jättää periaatteessa kaikki yhteisöt. Rahoituspäätöksiä ohjaavat painopisteet, jotka päätetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Vuosina 2015–2017 huomio on ennen kaikkea ravinnekuormituksen vähentämisessä ja kansalaisaktiivisuuden lisäämisessä.

Suojelurahasto voi myöntää hankkeille rahoitusta toteutuneita kustannuksia vastaan, ja pyrkimyksenä on toimia ennen kaikkea hankkeiden osarahoittajana. Osarahoituksen vipuvaikutuksen ansiosta rahaston tuella on tällöin mahdollista toteuttaa resursseiltaan suurempia hankkeita kuin pelkällä rahaston omalla tuella.

Varainkeruuta pullonpalautusrahoista laattatempauksiin

Saaristomeren Suojelurahaston toiminta perustuu yhteistyökumppaneiden kanssa kerättyihin varoihin sekä yksittäisisiltä toimijoilta ja henkilöiltä saatuihin lahjoituksiin. Kuluneen kymmenen vuoden aikana Suojelurahasto on ehtinyt tehdä monenlaista yhteistyötä useiden eri kumppanien kanssa. Esimerkiksi Turun alueen K-Citymarketeissa vuosina 2008–2015 olleet pullonpalautuspisteiden yhteyteen sijoitetut keräyspisteet, joihin ihmiset saattoivat lahjoittaa pullonpalautusrahansa, tuottivat kymmeniä tuhansia euroja Saaristomeren hyväksi. Samankaltainen lahjoitusmahdollisuus on ollut myös Turun Osuuskaupan myymälöissä. Lisäksi TOK:n Prismoissa on myyty veden näköisyyden mittaamiseksi tarkoitettuja ns. secchi-levyjä, joiden myyntituotot ohjattiin merensuojeluhankkeisiin. Salosen leipomo puolestaan lahjoitti vuosina 2009–2010 kaikista sen myymistä Saaristolaisnappi-leipäpusseista 10 senttiä kappaleelta Saaristomeren suojelutyölle. Kampanjan aikana leivän myynti tuplaantui ja lahjoitussumma kasvoi 20 000 euroon ja se uusittiin vuonna 2013.

Myös pienemmillä lahjoittajilla on ollut suuri merkitys Suojelurahastolle, varsinkin toiminnan ensimmäisinä vuosina. Rahaston historian todennäköisesti pienimmät tai ainakin nuorimmat lahjoittajat ovat olleet Piikkiön Raadelman Omppulan päiväkodin lapset, jotka myivät vuonna 2011 vanhoja vaatteitaan, lelujaan ja kirjojaan kirpputorilla ja lahjoittivat koko myyntisumman Saaristomeren suojelutyöhön. Lahjoittajien joukossa on ollut vuosien saatossa myös muun muassa paraislainen mieskuoro, Kaarinan lukio sekä koko joukko yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat esimerkiksi ohjanneet merkkivuosiensa muistamiset rahaston kautta vesiensuojelutyöhön.

2. Stefan Lindfors
Taiteilija Stefan Lindfors hitsaa Symbiosis-veistosta

Suojelurahaston omista varainkeruuhankkeista merkittävin on toistaiseksi ollut Forum Marinumin Saaristomeriaukion laattatempaus keväällä 2011. Kampanjan aikana myytiin yli 4 600 laattaa, joista jokaisesta ohjattiin 30 euroa suojelutyöhön. Samana vuonna toteutettu Hej Hylje! -projekti, jossa huutokaupattiin paikallisten kuvataitelijoiden maalaamia Stefan Lindforsin suunnittelemia hyljepatsaita, keräsi myös huomattavan summan meren suojeluun. Stefan Lindfors on ollut mukana Saaristomeren suojelussa myöhemminkin lahjoittamalla vuonna 2014 Turkuun Symbiosis-veistoksen, jonka kylkeen hitsattavia lahjoittajien nimikylttejä on myyty jo yli tuhat kappaletta ja niiden avulla on kerätty yli 100 000 euroa.

Lapiot käteen ja Ruisrockiin

Kuluneen kymmenen vuoden aikana Saaristomeren Suojelurahasto on ollut rahoittamassa lähes 50 hanketta ja ohjannut vesiensuojelutyöhön yhteensä miltei 500 000 euroa. Suojelurahaston ensimmäiset hankkeet liittyivät maatilakohtaiseen neuvontaan tukemiseen, sillä neuvonnan puute katsottiin keskeisimmäksi pullonkaulaksi maatalouden vesiensuojelussa. Jo ensimmäisen toimintavuoden aikana saatiin aikaan myös konkreettisia toimenpiteitä veneilyn haittojen vähentämiseksi kahden uuden septitankkien imutyhjennysaseman sekä yhden venepohjapesurin muodossa.

Suojelurahaston toiminnassa alusta asti mukana olleelle toiminnanjohtaja Salla-Maria Lauttamäelle henkilökohtaisesti mieleenpainuvimpia hankkeita ovat olleet pienten vesiensuojelu- ja kyläyhdistysten vesiensuojeluhankkeet, joissa paikalliset ihmiset ovat työskennelleet omien lähivesiensä suojelemiseksi ja kunnostamiseksi. ”Niissä on hyvä tekemisen meininki, jota me tuemme mielellämme. On hienoa, että ihmiset huomaavat voivansa vaikuttaa ja haluavat tehdä itselleen tärkeiden asioiden eteen töitä”, Lauttamäki summaa. Konkreettisten lapiot käteen -tyylisten projektien lisäksi Suojelurahasto on alusta asti tukenut erilaisia ympäristökasvatusta ja ympäristötietoisuutta edistäneitä hankkeita. Rahasto on tukenut muun muassa Lounais-Suomen 4H-piirin sekä Biologian ja maantiedon opettajat ry:n toteuttamia tietoisuudenlisäämishankkeita.

13070007
Saaristomeri-teltta Ruisrockissa vuonna 2014

Suojelurahasto on ollut myös itse edistämässä ympäristötietoisuutta toteuttamalla omia projekteja ja tempauksia. Näistä kenties unohtumattomin on ollut Lauttamäen mukaan vuoden 2014 Ruisrock, jossa Suojelurahasto päivysti kolmen festivaalipäivän ajan yhteistyökumppanien kanssa Saaristomeri-teltalla. Festivaalivieraiden kiinnostus ja huoli Itämerestä yllätti positiivisesti, muistelee Lauttamäki poikkeuksellista kokemusta.

Suojelurahasto laittaa liikkeelle muutosaallon

Kypsään kymmenen vuoden ikään ehtinyt Saaristomeren Suojelurahasto on tällä hetkellä eräänlaisella vedenjakajalla. Vaikka tavoitteet rehevöitymisen ja ravinnekuormituksen vähentämiseksi ovat yhä toiminnan keskiössä, itse toimintatavat muuttuvat ja kehittyvät. Rahasto aloittaa kevään 2017 kuluessa uuden Muutosaalto-kampanjan, jossa alleviivataan entisiä voimakkaammin ihmisen ja luonnon yhteyttä. Kampanjassa korostetaan, ettei merta suojella ainoastaan tulevia sukupolvia, vaan meitä itseämme varten – tässä ja nyt. Luonto ja meri ovat suomalaisille tärkeitä elementtejä, mutta samalla helposti unohdetaan, että jokaisen tulisi kantaa oma henkilökohtainen vastuunsa niiden hyvinvoinnista. Muutosaalto pyrkiikin herättelemään ihmisiä siihen, että näiden omilla teoilla ja valinnoilla on merkitystä.

20110809 5D 0975-hires
Saaristomeren Suojelurahaston tavoitteena on terve ja kirkasvetinen meri

Muutosaalto-kampanjaan liittyen Saaristomeren Suojelurahastolla on lisäksi suunnitteilla useita tapahtumia tälle keväälle ja kesälle. Huhtikuun alussa avautuivat Suojelurahaston uudistetut kotisivut ja Instagram-tili. Vielä saman kuun lopulla avautuu muun muassa Suojelurahaston rahoittama Saaristomeren upeita maisemia esittelevä valokuvanäyttely, joka Jaakko Ruolan kuvin herättelee katsojan näkemään alueen arvon ja tahdon vaikuttaa sen säilymiseen. Lisäksi helatorstaille on suunnitteilla koko perheelle tarkoitettu tapahtuma Ruissaloon ja Suojelurahaston tavoitteena on olla mukana myös kesän suurimmassa meritapahtumassa, The Tall Ships Racessa, joka järjestetään Turussa 20.–23. heinäkuuta.  

Saaristomeren Suojelurahasto on ehtinyt edistää meren parempaa tilaa jo kymmenen vuoden ajan, mutta positiivisesta kehityksestä huolimatta meren hyvään tilaan on vielä matkaa ja tehtävää riittää seuraavallekin kymmenelle vuodelle. Suojelurahasto kutsuukin kaikki suomalaiset mukaan osaksi muutosaaltoa tekemään Saaristomeri-tekoja, joka pysäyttävät rehevöitymisen ja parantaa meren elinvoimaa.  


Palaa otsikoihin | 2 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!