Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

17.5.2017 9.00

Jalat maassa, katse horisontissa

Päivi Sappinen

Vuonna 2007 Porin, Rauman, Turun, Uudenkaupungin ja Vaasan kaupungit olivat mukana perustamassa Centrum Balticum -säätiötä. Yhteisen 10-vuotisen taipaleen kunniaksi julkaistavassa blogisarjassa perustajakaupungit kirjoittavat Itämeren alueen ja meren merkityksestä sekä lähettävät tervehdyksensä Centrum Balticumille. Kirjoitussarjan kolmannessa osassa on vuorossa Uudenkaupungin kaupunki.

Uusikaupunki400Uusikaupunki, Uki, Ämpärpori, Uganda. Rakkaalla kaupungilla on monta nimeä. 19.4.2017 tuli kuluneeksi tasan 400 vuotta siitä, kun kuningas Kustaa II Aadolf raapusti nimensä kaupungin perustamiskirjaan ja Uusikaupunki sai oman pisteensä kartalta. Pieni, mutta sinnikäs kaupunki kunnioittaa tätä ainutlaatuista merkkipaalua juhlimalla läpi koko vuoden 2017.

Meri on ollut kaupungille alusta asti tärkeä elementti, eikä suinkaan ollut sattumaa, että se perustettiin juuri meren äärelle. Ajatus kaupungin perustamisesta lähti markkinoista, joita talonpojat pitivät Männäisillä, nykyisen Kalannin kirkonkylän alueella. Naapurikaupunkien porvareita ajatus talonpoikien kaupankäynnistä hiersi, toiminta kun piti heidän mukaansa jättää ainoastaan kaupunkien kauppiaiden hommaksi. Kuningas ei tästä häkeltynyt, vaan päätti käyttää valtaansa ja perustaa kaupungin. Kaupankäynnin edellytysten maksimoimiseksi kaupungin keskus sijoitettiin Männäisten sijaan rantaviivan tuntumaan. Syntyi ihan uusi kaupunki, Uusikaupunki.

Merellä onkin kaupungin perustamisesta lähtien ollut suuri merkitys kaupungille niin kaupankäynnin mahdollistajana, matkailuvalttina kuin kaupunkilaisten virkistyksessäkin. Uusikaupunkilainen on kasvattanut juurensa niin syvälle rantakallion alle, että legendan mukaan hänen kuollessaankin tiedustellaan ensimmäisenä vainajan venepaikan sijaintia. Kaupungilla on rantaviivaa yhtä paljon kuin koko Suomella on pituutta ja uskallamme väittää että Suomen kaunein saaristo sijaitsee kaupunkimme edustalla, Itämeren kainalossa.
Uki2016-4_Rami_Nummelin

Vaikka sisämaasta käsin Uusikaupunki näyttää sijaitsevan hieman syrjässä, me itse ajattelemme olevamme vahvasti yhtä Euroopan ja koko maailman kanssa. Kaupungin keskustaan saakka ulottuva meri avaa mahdollisuudet maailman joka kolkkaan, omasta rannasta kun voi seilata ihan mihin tahansa. Uusikaupunkilainen on realisti, jalat tiukasti maan kamaralla, mutta samaan aikaan katse aina horisontissa, maailmalle avoinna. Kaupungissa onkin sanonta “meil o meri iha rannas”, koska tuossahan se on. Ihan rannassa.

Uudessakaupungissa ollaan totuttu muuttoliikkeeseen. Merille on kautta aikojen lähdetty ja sen kautta myös tänne jääty. Kaupungin vahvan teollistumisen myötä 60-luvun lopulla “tullista tulleita” alkoi olla jo runsaasti. 400-vuotias kaupunki ei ole jämähtänyt paikoilleen, vaan autotehtaan menestys on noussut juuri juhlavuonna uuteen kukoistukseensa. Päivittäin voi seurata vastamaalattujen henkilöautojen matkaa tehtaalta satamaan ja sieltä meriteitse kohti Keski-Euroopan markkinoita.

Puhtaan, hyvinvoivan Itämeren voidaan sanoa olevan Uudellekaupungille elinehto. Yhteistyö Itämeren suojelemiseksi ja kehittämiseksi on ensiarvoisen tärkeää niin meille kuin muillekin Itämeren ranta-alueille. Kiitos Centrum Balticum -säätiölle hienosta kymmenen vuoden yhteistyöstä. Jatketaan seuraava kymppi yhtä hyvällä sykkeellä!


Päivi Sappinen
Uusikaupunki 400 -koordinaattori


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!