Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

5.6.2017 11.06

Itämeren alueella tarvitaan rohkeutta avoimeen keskusteluun

Kari Liuhto

Tämä kolumni julkaistiin 30.5.2017 Centrum Balticum -säätiön perustajakaupunkien lehdissä: Turun Sanomissa, Vakka-Suomen Sanomissa, Länsi-Suomessa, Satakunnan Kansassa ja Pohjalaisessa. Kirjoitus on osa #CB10-blogisarjaa.

Viisi lounaisrannikon kaupunkia (Turku, Uusikaupunki, Rauma, Pori ja Vaasa), Varsinais-Suomen liitto ja kolmen yliopiston tukisäätiöt olivat 10 vuotta sitten perustamassa Turkuun Itämeri-keskusta, jonka oli määrä koota yhteen Itämeren alueella vaikuttavaa toimijajoukkoa sekä edistää laaja-alaista alueellista yhteistyötä. Itämeri-keskus sai nimen Centrum Balticum -säätiö. Vuonna 2017 juhlitaan säätiön 10-vuotisjuhlavuotta.

10 vuoden aikana Centrum Balticum -säätiön toiminta on vakiintunut nykymuotoonsa. Perustamisestaan lähtien Centrum Balticum on ollut mukana erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä alueen yhteistyöhankkeissa ja näin edistänyt myös perustajiensa etua ja asemaa Itämeri-yhteistyön keskiössä. Tapahtumiensa ja tilaisuuksiensa kautta Centrum Balticum on kutsunut yhteen monitasoisia toimijoita ja edistänyt keskustelua yli maiden ja toimialojen rajojen.

Vesiensuojelutyö on ollut Centrum Balticum -säätiön toimintaa määrittävä arvo alusta asti: heti säätiön perustamisvuonna sen alaisuuteen perustettiin Saaristomeren Suojelurahasto, joka on tähän mennessä rahoittanut lähes 50 vesiensuojeluhanketta 500 000 eurolla. Vuodesta 2008 Centrum Balticum on koordinoinut Turun ja Helsingin kaupunkien Itämerihaaste-verkostoaloitetta, johon on liittynyt yli 250 organisaatiota Suomesta ja Itämeren alueelta. Kaikki säätiön perustajakaupungit ovat osa Itämerihaasteen verkostoa.

Eurooppalaisen yhteistyön edistäminen Itämeren alueella on myös määrittänyt Centrum Balticumin toimintaa alkuvuosista lähtien. Itämeri on EU:n sisämeri ja sitä ympäröivät valtiot paitsi jakavat useat haasteet, myös voisivat hyötyä samankaltaisista mahdollisuuksista yhdessä. EU:n Itämeren alueen strategia on vuodesta 2009 lähtien antanut raamit alueen maiden yhteistyölle, jolla on kolme päätavoitetta: meren pelastaminen, alueen yhdistäminen ja hyvinvoinnin lisääminen. Strategiaa toteutetaan hanketyöllä, ja Centrum Balticum on ollut paitsi aktiivinen yhteistyön toteuttaja, myös sen viestijä.

Toimintaympäristö Itämeren alueella on viime vuosina muuttunut jännitteisemmäksi. Siltojen rakentamista ja rohkeutta keskustella vaikeistakin aiheista tarvitaan alueella juuri nyt enemmän kuin pitkään aikaan. Kymmenettä kertaa 30.5.2017 järjestettävä Itämeri-foorumi tarjoaa tänäkin vuonna tilan avoimelle keskustelulle. Foorumin päätemana on kansainvälisen turvallisuustilanteen vaikutukset Itämeren alueella. Teemaan pureudutaan niin alueen talouden kuin turvallisuudenkin kantilta eri alojen asiantuntijoiden johdolla. Keskusteluun Foorumin paneeleissa osallistuvat esimerkiksi sekä Venäjän, EU:n että Naton edustajat, mikä on osoitus Foorumin asemasta rehellisen ja monenvälisen keskustelun maaperänä.

Centrum Balticum -säätiö on 10 vuoden kuluessa vakiinnuttanut paikkansa niin kansallisen kuin kansainvälisen Itämeri-yhteistyön keskuksena. Avointa keskustelua ja siltojen rakentamista Itämeren alueella tarvitaan myös seuraavalla vuosikymmenellä. Centrum Balticum -säätiö perustajatahojensa tukemana jatkaa työtä tiiviimmän ja monimuotoisemman alueellisen yhteistyöverkoston kehittämisessä.

Kari Liuhto
professori
Centrum Balticum -keskuksen johtaja


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!