Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

7.6.2017 9.21

Centrum Balticum Suomen Turussa, mutta kaikkien kumppanina

Mika Akkanen

Vuonna 2007 Porin, Rauman, Turun, Uudenkaupungin ja Vaasan kaupungit olivat mukana perustamassa Centrum Balticum -säätiötä. Yhteisen 10-vuotisen taipaleen kunniaksi julkaistavassa blogisarjassa perustajakaupungit kirjoittavat Itämeren alueen ja meren merkityksestä sekä lähettävät tervehdyksensä Centrum Balticumille. Kirjoitussarjan viidennessä osassa on vuorossa Turun kaupunki.

Siitähän se kaikki sai alkunsa, että Turun kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty antoi asiaa aikansa fundeerailtuaan professori Esko Antolalle vuonna 2005 toimeksiannon laatia selvitys Itämeri-keskuksen tarpeesta ja tehtävistä. Suoritettujen haastatteluiden, joihin allekirjoittanutkin pääsi osallistumaan, ja käytyjen taustakeskustelujen keskeiseksi sanomaksi tuli, että valtakunnalliselle Itämeri-keskukselle on selkeästi tilaus ja rooli. Ajatukselle Turkuun perustettavasta valtakunnallisesta Itämeri-keskuksesta oli Antolan arvion mukaan kolme keskeistä perustetta:

1)    Euroopan unionin laajenemisen seurauksena Itämeri on EU:n sisämeri. Laajenemisen seurauksena EU:n painon Itämerellä uskottiin kasvavan. Tämä heijastui unionin ja sen Itämeren alueen jäsenmaiden suhteisiin Venäjään, erityisesti sen Itämereen rajoittuviin alueisiin.

2)    Itämeren kestävän kehityksen agenda oli uudistumassa. Kestävän kehityksen tematiikka laajeni kaikille mereen liittyville elämänaloille. Laajemman vuoropuhelun ja kattavan yhteistyön tarve kävi ilmeiseksi.

3)    Turku nimenomaisesti tarjosi otollisen kehyksen Itämeri-kysymysten laaja-alaiselle käsittelylle. Turulla on pitkä historia Itämeren kaupunkina Hansa-ajasta lähtien. Turun korkeakouluissa oli aktiivista Itämereen liittyvää tutkimus- ja opetustoimintaa, joka antoi Suomessa ainutlaatuisen vahvan perustan Itämeri-osaamiselle. Missäpä muualla tällainen keskus voisi toimia kuin Turussa!

Tämän selvitystyön pohjalta alettiin valmistella keskusta, joka lopulta päätettiin perustaa säätiömuodossa ja se sai nimekseen Centrum Balticum. Länsirannikon merikaupungit Uusikaupunki, Rauma, Pori ja Vaasa lähtivät epäröimättä Turun kumppaneiksi perustamaan säätiötä. Tunsimme olevamme samassa paatissa. Mukaan tulivat lisäksi turkulaisten yliopistojen tukisäätiöt sekä Varsinais-Suomen liitto. Varsinainen toiminta lähti sitten reippaasti käyntiin vuonna 2007.

Kuluneen kymmenen vuoden aikana Centrum Balticum on osoittanut tarpeellisuutensa ja kykynsä tuottaa lisäarvoa kansallisena ja koko Itämeren alueen kattavana yhteiseen mereemme liittyvän tiedon ja osaamisen monipuolisena keskuksena, asiantuntijaorganisaationa sekä verkostojen kehittäjänä. Vuosittaiset Centrum Balticumin Itämeri-foorumit ovat jo käsite.

Turun kaupunki on tietenkin hyötynyt monin tavoin Centrum Balticumin olemassaolosta. Kaupunki ja Centrum Balticum ovat läheisessä yhteistoiminnassaan luoneet yhteistä merenmakuista uutta. Centrum Balticumin pyrkimys on alusta saakka kuitenkin ollut luoda itämerellistä lisäarvoa laajasti ja aidosti koko Itämeren alueella. Uskon, että tämä tavoite on eri hankkeissa ja muissa toiminnoissa saavutettu.

Turun kaupunki tervehtii kymmenvuotiasta Centrum Balticumia ja toivottaa sille myötätuulta seuraavalle vuosikymmenelle!

Mika Akkanen
Kansainvälisten asioiden päällikkö
Turun kaupunki


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!