Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

20.12.2017 11.25

Centrum Balticum 10 vuotta – minne suunta seuraavaksi?

Kuluneena vuonna on juhlittu 10-vuotiasta Centrum Balticumia ja blogisarjassa on muisteltu, mitä kaikkea noihin vuosiin mahtuukaan. Menneen muistelemisen lisäksi on hyvä kääntää katse tulevaan ja pohtia, miltä Itämeren alue jatkossa näyttää ja millaiseksi toimijaksi Centrum Balticum haluaa tulevina vuosina kehittyä.

CB10


Itämeren alueen tulevaisuutta pohdittiin jo alkuvuodesta julkaistussa Pullopostissa. Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen dosentti Markku Wileniuksen visiossa yhteistyö Itämeren alueella tiivistyy entisestään samalla kun muualla Euroopassa integraatio mahdollisesti heikkenee. Itämeren alueen maiden yhdentymistä helpottavat muun muassa maiden arvopohjan ja yhteiskuntien samankaltaisuus. Vakaat ja vauraat maat tuottavat innovaatioita ja ovat edelläkävijöitä monella alalla. Itämeren alueella huoli meren kunnosta on suuri, mikä edesauttaa kestävän kehityksen ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa. Näin alue voi toimia mallina myös muille samankaltaisille alueille ja miksei muullekin maailmalle.

Myös Suomen hallitus on visioinut Itämeren alueen tulevaisuutta marraskuussa julkaistussa Suomen Itämeren alueen strategiassa. Strategiassa linjataan, mihin suuntaan Suomi pyrkii kehittämään Itämeren aluetta. Sen mukaan Suomi toimii aktiivisesti sen puolesta, että Itämeren alueesta tulee edelläkävijä bio- ja kiertotaloudessa, uuden teknologian hyödyntämisessä ja puhtaan merenkulun kehittämisessä.

Itämeri-strategia

Suomen Itämeren alueen strategia on tärkeä myös Centrum Balticumin toiminnalle, sillä on syytä uskoa, että Itämeren merkitys kasvaa tulevina vuosina. Säätiö on kymmenen toimintavuotensa ajan seurannut ja viestinyt Itämeren alueen kehityksestä. Kehityksen seuraaminen ei tarkoita passiivista vierestä katsomista, vaan Centrum Balticumin tavoitteena on olla aktiivinen Itämeren alueen toimija ja edelläkävijä omalla alueellaan ja alallaan. Tämä tarkoittaa ennakointia ja tulevaan varautumista. Centrum Balticum on viimeisen kymmenen vuoden aikana vahvistanut asemansa valtakunnallisena toimijana, jolloin luonteva suunta jatkossa on kansainvälinen toimintaympäristö ja aseman vakiinnuttaminen koko Euroopan laajuisesti.

Strategia_ryhmä

Centrum Balticumin tavoitteena on tarjota vahvaa alueellista osaamista, jota esimerkiksi Euroopan unioni voisi hyödyntää. Säätiön osaamisen ytimessä on viestintä, eri toimijoiden yhdistäminen, hankkeet ja EU:n Itämeren alueen strategia. Ydinosaamista halutaan jatkossa vahvistaa entisestään ja saada Centrum Balticumin omaa ääntä esille aiempaa selkeämmin.

Uusia toimintatapoja ja -malleja on testattu ja ideoitu kuluneen vuoden aikana. Centrum Balticum vastaa esimerkiksi syksyllä lanseeratun kunnianhimoisen ECOPRODIGI-hankkeen viestinnästä. Tämä tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uusia ja monipuolisia viestinnän keinoja. Lisäksi hankkeen myötä säätiö vahvistaa osaamistaan Itämeren alueelle tärkeiden trendien, kuten digitalisaation ja puhtaan merenkulun saroilla ja luo arvokkaita kontakteja yritysmaailmaan.

Centrum Balticum osallistuu myös yhteiskunnalliseen keskusteluun tulevissa presidentinvaaleissa. Alkuvuodesta saamme Pullopostia presidenttiehdokkailta, tällä kertaa niin tekstin kuin videon muodossa. Näin tuomme tärkeän Itämeri-teeman mukaan presidentinvaaleihin.

Omaan tulevaisuuteen voi vaikuttaa valinnoilla ja toiminnalla. Tärkeintä on tehdä säätiön arvojen mukaisia valintoja, joiden ansiosta Centrum Balticum on seuraavina vuosina entistäkin näkyvämpi Itämeren alueen toimija ja kehittäjä.

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiLisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!