Blogi

Blogi

Blogissamme tutustutaan Itämeren alueen yhteistyötä toteuttaviin ihmisiin ja hankkeisiin.

4.1.2019 13.13

Augmented Urbans - vuorovaikutteista kaupunkisuunnittelua ja modernia teknologiaa

Jaana Liiri ja Päivi Keränen

Augmented Urbans (2018­-2021) on EU-hanke, jossa pureudutaan uuden teknologian ja kaupunkisuunnittelun teemoihin. Miltä tulevaisuuden kaupunki näyttää ja miten oman lähiympäristön kehittämiseen voi itse osallistua? Miten kaupungit voivat sopeutua ja varautua tulevaisuuden globaaleihin haasteisiin?

Augmented Urbans4
Kuva: Tiia Ettala
Augmented Urbans testaa ja kehittää tekotodellisuuden teknologioiden (VR/AR/MR) soveltamista vuorovaikutteiseen kaupunkisuunnitteluun. Projektin tiimoilta muotoilijat, kaupunkisuunnittelijat, yhteiskuntatieteilijät, XR-kehittäjät ja kaupunkilaiset yhdistävät voimansa kehittääkseen fiksuja, joustavia ja toimivia tulevaisuuden kaupunkeja. Kaavasuunnitelmista ja eri skenaarioista käytävän keskustelun laatua pyritään parantamaan visualisoimalla monimutkaisia kaupunkisuunnitelmia helpommin ymmärrettävään muotoon. Uusia teknologioita sovelletaan myös eri tietolähteiden yhdistämiseen ja näkyväksi tekemiseen suunnittelun tueksi.

Urbaaneja oppeja ja kansainvälistä menoa

Augmented Urbans -hanke alkoi keväällä 2018 kick off -tilaisuuden ja opintomatkojen merkeissä. Kansainvälinen hanketiimi kokoontui ensimmäisen kerran Helsingissä, jonka jälkeen matkustettiin Isoon-Britanniaan, Ruotsiin ja Saksaan tutustumaan uuteen teknologiaan, osallistavaan kaupunkisuunnitteluun ja paikallisiin projektiin. Kesän ja syksyn aikana tutuksi tulivat niin Lontoon ja Bristolin start up kuhinat kuin naapurimaamme Ruotsin kestävään kehitykseen nojaava moderni kaupunkisuunnittelukin. Hampurissa tutustuimme erityisesti Hafencityn innovatiiviseen kaupunginosaan ja paikallisiin vuorovaikutuksen tapoihin.

Augmented Urbans2
Kuva: Tiia Ettala

Oppimatkojen, kansainvälisten keskustelujen ja tiedonkeruun pohjalta oli hyvä lähteä kohti ensimmäistä Augmented Urbans -iteraatiovaihetta viidessä eri kokoisessa kaupungissa ja kunnassa Itämeren alueella. Hankkeessa on kaksi testaus- ja kehittelyvaihetta, joiden välissä jaetaan kokemuksia, hankitaan lisäinfoa, ideoidaan lisää ja opitaan aiemmista kokeiluista. Jokaisessa hankekaupungissa on oma uniikki kaupunkisuunnitteluhaasteensa. Helsingissä tutkitaan kantakaupungin työpaikkakeskittymän elävöittämistä, Tallinnassa ratkotaan kaupunkitilan uusiokäyttöä, Gävlessä pohditaan urbaaneja ekosysteemejä, Viimsissä nopean kasvun tuomia haasteita ja Cesiksessä kaupungin viheralueita.

Augmented Urbans3
Kuva: Tiia EttalaMetropolia ammattikorkeakoulun muotoilun oppiaineen koordinoimassa hankkeessa ovat kumppaneina Helsingin, Tallinnan, Gävlen, Cesiksen ja Viimsin kaupungit, Tallinnan ja Gävlen yliopistot sekä Riga Planning Region ja Stockholm Resilience Centre. Hanke toteutetaan EU:n Central Baltic -rahoitusohjelman ja Varsinais-Suomen liiton osarahoituksella


Helsingin pilottialueena Teollisuuskadun ympäristö

Helsingissä Augmented Urbans keskittyy Teollisuuskadun työpaikka- ja kulttuurialueeseen, joka sijaitsee ripeästi kehittyvien Kalasataman ja Pasilan välissä. Hankkeen ensimmäinen iteraatiovaihe ja kaupungin kaavarunkohanke ovat parhaillaan käynnissä. Osana ensimmäistä vaihetta Helsingin kaupunki ja Metropolian muotoilun oppiaine pystyttävät yhteistyössä kaksiviikkoisen Teollisuuskatu pop up -tilan tammikuussa 2019.

Augmented Urbans5
Kuva: Tiia Ettala

Pop-upin ideana on houkutella ohikulkijoita, alueen asukkaita, työntekijöitä ja yrityksiä keskustelemaan alueen tulevaisuudesta ja testaamaan tekotodellisuuden teknologiaa. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus päästä osallistumaan kotikaupunkinsa kehityssuuntiin sekä tavata kaupunkisuunnittelijoita paikan päällä, oman työnsä touhussa. Pop-upissa kaupunkilaisille on tarjolla uudenlainen osallistumismahdollisuus virtuaalitodellisuuden kautta. Ajatuksena on, että paremman visualisoinnin ja elämyksellisyyden kautta kaupunkilaisten on helpompaa ymmärtää kaupunkisuunnittelun kompleksisia vivahteita ja siten mutkattomampaa tarjota omia näkemyksiään ja kokemuksiaan suunnittelijoiden käyttöön. Kaupunkeja kehitetään yhdessä. Siispä virtuaalilasit päähän ja uusia kokeiluja kohti!

Teollisuuskatu pop-up Fredriksbergissä 21.1. – 1.2. osoitteessa Konepajankuja 1, Helsinki. Tervetuloa keskustelemaan lisää Teollisuuskadun tulevaisuudesta ja tutustumaan Augmented Urbans -hankkeeseen!

Augmented Urbans1
Kuva: Tiia Ettala

Lisätietoja:

www.augmentedurbans.eu

www.facebook.com/augmentedurbans

www.hel.fi/teollisuuskatu


Teksti:

Jaana Liiri

projektikoordinaattori

Augmented Urbans -hanke


Päivi Keränen

projektipäällikkö

Augmented Urbans -hanke

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Lisää aiheesta

Haluatko kirjoittaa blogiimme? Ota yhteyttä!